TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, casusluk suçlamasıyla, tutuklandı ve kanala kayyum atanarak kanal susturuldu. Bu uygulamayı hiçbir akıl ve vicdan kabul etmez. Anayasa Türkiye Cumhuriyeti Devletini, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olarak tanımlar. Yapılan uygulamaların bu tanımlamayla uzaktan, yakından ilgisi yoktur. Devlet tam bir parti devleti haline getirilmiş, cumhuriyet savcılarının, bir kısmı, parti savcısına dönüştürülmüştür. Anayasaya göre, basın özgürdür sansür edilemez. Uygulamalar Anayasanın paspas edildiğinin kanıtıdır. Anayasa Türk Milletine emanet edilmiştir. Çiğnenmesi halinde anayasal direniş hakkı doğar. Demokratik sınırlar dahilinde, bu hakkı kullanmak gerekir.
Toplumsal yönetimin yasama, yürütme ve yargı gücünün yanında basın dördüncü güçtür. Basın bir yandan toplumsal sorunları siyasilere aktarır, bir yandan olayları halka doğru bir tarzda aktararak halkı aydınlatır. Basın yoluyla doğru bilgilendirilmiş halk sağlıklı karar vermek olanağına kavuşur. Aydınlatılmış halk seçimlerde doğru tercih yaparak, ülke sorunlarına çözüm bulabilecek siyasileri işbaşına getirir. Basın fevkalade önemli bir kamu hizmeti görür. Basının bu hizmeti yerine getirebilmesi özgür olmasına bağlıdır. Onun içindir ki
demokratik yönetim sistemlerinde, basın özgürlüğü, olmazsa olmazdır. Basının yalan yanlış haberlerle halkı aldatması basın özgürlüğü kapsamında kabul edilemez. Özgür basın halkın sesidir ve halkın yol gösteren kılavuzudur. Basın yüklenmiş olduğu bu sorumluluk bilinci içinde hareket etmelidir. Yasalar basının görevini kolaylıkla yapmasına zemin hazırlamalıdır. Basının susturulması halkın kör ve sağır hale getirilmesi demektir. Basın hiçbir siyasi görüşün uşağı olmamalıdır.
Bizdeki uygulamaya gelince, basın mensuplarının ve patronlarının büyük bir kısmı, basının olanaklarından yararlanarak kişisel çıkar sağlamak peşindedir. Basın iktidar uşaklığı yaparak kurumsal veya şahsi çıkar sağlıyorsa o basın değildir. Çıkar sağlamak için halkı aldatan bir dolandırıcı şebekesidir. Acı ama gerçek, mevcut basının büyük bir kısmı bu sınıfa girmektedir. Halkın doğruları öğrenme hakkını yerine getirmek yerine, siyasetin uşaklığını yaparak çıkar sağlamak peşinde koşan basından ne köy olur ne kasaba. Bizde, basın adı altında oluşan kurumların çoğu basının yozlaşmış şeklidir. Basın yandaşsa basın olamaz, basınsa yandaş olamaz. Yandaş basın tanımlanmasının hiçbir anlamı yoktur. Basın mensubu kisvesine bürünüp, iktidara yalaklık yapanlar ihanet içindedir. Bugün bunların sayısı küçüksemeyecek bir boyuttadır. Bunlar için kriter, haberin doğruluğu değil mevcut iktidar tarafından nasıl değerlendirileceğidir. Bunlar için basın yoluyla iktidar uşaklığı yapmak bir çıkar kapısıdır.
Merdan Yanardağ‘ın tutuklanması ve TELE 1 kayyum atanarak susturulmuş olması, demokrasinin ve hukuk devletinin temeline dinamit konulmasıdır. İçinde bulunduğumuz ekonomik çıkmazın daha da derinleşmesi demektir.



























Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.