• BIST 9079.97
  • Altın 2322.804
  • Dolar 32.3596
  • Euro 34.9247
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C

KALP YETMEZLİĞİ OLAN VATANDAŞLARA KORANAVİRÜS UYARISI! KALBİ BESLEYEN DAMARLARI HEDEF ALIYOR

KALP YETMEZLİĞİ OLAN VATANDAŞLARA KORANAVİRÜS UYARISI! KALBİ BESLEYEN DAMARLARI HEDEF ALIYOR
Kardiyoloji Uzmanı Prof.Dr. Cevat Şakuri Koranavirüs hastalığının sadece akciğerde hasar bırakmadığını belirterek kalp hastalarına uyarılarda bulundu.

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Cevdet Şakuri koranavirüs salgınının sadece akciğerde kalıcı hasar bırakmadığını ifade ederek kalp hastalarının çok daha dikkatli olması gerektiğini belirtti.

Şakuri Koranavirüs hastalığının kalbi hedef aldığın vurgulayarak "Kalp bu hastalıkta adeta hedef tahtası, virüs karşısında kırılgan bir organ. Virüs, kalp kasını besleyen damarları hedef alıyor ve iltihap oluşturuyor" dedi.

VİRÜS KALP KASI BEYİN VE BÜTÜN ÇEVRESEL DAMARLARI HEDEF ALIYOR

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Cevat Şekuri, virüsün sadece akciğerle sınırlı kalmayıp tüm dokuları ve damarsal yapıları etkileyebildiğini söyleyerek, kalbin bu hastalıkta adeta hedef tahtası, Kovid-19 virüsü karşısında kırılgan bir organ olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Şekuri, "Kovid -19 enfeksiyonu sadece akciğeri hedef almıyor. Özellikle kalp kası, beyin ve bütün çevresel damarları hedef alıyor. Aynı zamanda kalp kasını besleyen damarları da hedef alıyor. Damarlarda iltihap oluşturuyor. Buna bağlı olarak damarlarda pıhtı oluşuyor bu pıhtı sonucunda da kalp krizi ve beyin felçleri oluşabilir. Aynı zamanda bu hastalarda spazm söz konusu olabilir. Kalp durması ve tehlikeli ritim problemleri meydana gelebilir" dedi.

KALPTE RİTİM PROBLEMLERİ NEDENİYLE ANİ ÖLÜMLERE NEDEN OLUYOR

Kovid- 19 enfeksiyonun kalbin kas dokusunu da etkileyebildiğini belirten Prof. Dr. Şekuri, "Bu durumda da kalp yetmezliği gerçekleşebiliyor. Kalp yetmezliği uzun yıllar hastaları ciddi problemlerle, nefes darlığıyla, kapak problemleriyle de karşı karşıya bırakabilir. Kovid-19 sadece akciğer dokusunu tutmuyor. Ritim problemlerinden dolayı hastalarda ani kayıplara sebebiyet verebiliyor" ifadelerini kullandı.

KALP YETERSİZLİĞİ OLANLAR DİKKAT ETSİN 

Bazı vatandaşların daha dikkatli olması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Şekuri, "Bu dönemde özellikle koroner kalp hastalığı tanısı alanların, kalp yetmezliği olanların, diyabet ve hipertansiyon hastalarının, obezite hastalarının daha dikkatli olması gerekiyor. Bu kişiler koronavirüse yakalandığında hastalıkları ciddi seyredebiliyor. Bu hastalarda özellikle bir göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, baygınlık olduğu zaman mutlaka en yakın sağlık merkezine müracaat edilmelidir. Damar iltihabı bütün organları ilgilendiriyor dolayısıyla Covid-19 beyin felcine de sebep olabilir" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.