• BIST 9705.99
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 20 °C

ÖNER ALPAGO;’’SOYKIRIM YAŞAR GİBİ KADIN KIYIMI YAŞIYORUZ’’

ÖNER ALPAGO;’’SOYKIRIM YAŞAR GİBİ KADIN KIYIMI YAŞIYORUZ’’
Kartal Belediyesi Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER) iş birliği çerçevesinde Hasan Ali Yücel Merkezi’nde Kadın Şiddetle Mücadele  Paneli düzenledi.

Moderatörlüğünü  CHP MYK Üyesi Nejla Erdem’in gerçekleştirdiği panele  Eski Bakanlardan Öner Alpago, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Şengül Arslan Altan, Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Aksu,Hüseyin Tozkoparan,İmam Aydın ve çok sayıda yurttaş yer aldı.

4-474.jpg

İNSANLAR KALPLERİNDE NEFRET VE ŞİDDETLE YAŞIYORLAR

Panelde konuşmacı olarak yer alan Eski Bakanlardan Öner Alpago ülkemizde başta hukuk olmak üzere bir çöküş yaşandığını belirterek asıl çöküşün ahlaksal değerlerde ve kadına şiddette ortaya çıktığını söyledi. Giderek toplumun bir şiddet ortamına dönüştüğünü ifade eden Alpago  şiddetin günlük yaşama da yansıdığını vurgulayarak insanların kalplerinde nefretle şiddeti birlikte taşıyarak selamlaşmaktan dahi imtina ettiklerini söyledi.

Şiddet eylemlerin evden başlayıp sokak ve trafiğe yansıdığını aktaran Öner Alpago kimi insanların da bu şiddetin bedelini canlarıyla ödemek zorunda kaldıklarını belirtti. Alpago konuşmasında şu sözlere yer verdi; ‘’Şiddetin en yaygın olanı erkeğin kadına ve çocuğa uyguladığı şiddet ve aile içi şiddettir. Hepimizin kendimizi yalnız hissettiğimiz çaresiz hissettiğimiz dertli hissettiğimiz zamanlarda hep sığınağımız  ailemizdir denilerek   büyütüldük.

KADINLAR TOPLUMSAL BARIŞI BESLEYEN İKLİMİ OLUŞTURURLAR

Ne yazık ki en büyük şiddet aile içinde yaşanıyordu. Birleşmiş Milletler diyor ki, ’Tüm insanların eşitliği güvenliği özgürlüğü bütünlüğü ve haysiyeti ile ilgili hakların ve kritterlerin kadınlara evrensel olarak tanınmasını ve uygulanmasını biz acil bir çağrı kabul ediyoruz’’diyor.Çünkü diyor kadınlar toplumsal barışı besleyen iklimi oluştururlar. Çünkü kadınlar toplumsal büyümenin iklimini oluştururlar. Çünkü kadınlar barışı teşvik eden bir iklimi oluştururlar. O nedenle kadınların davası tüm insanlığın davasıdır.

KADIN SORUNU DEMOKRASİ SORUNUDUR

O nedenle kadın sorunu dediğiniz şey aslında bir demokrasi sorunudur. Şiddetin bir çok türleri var psikolojik şiddet var duygusal şiddet var karısını parasız bırakmakla cezalandırıldığı düşünülen ekonomik şiddet var. Cinsel şiddet var. Fiziksel şiddet var. Elbette her biri kadının onurunu ve özgüvenini zedeliyor. Çoğu zaman belki de düşünüyor beki de ben hata yaptım diye. Özellikle daha kapalı aileler daha yerleşik kültürün hakim olduğu ailelerde kadın önce hatta kendini suçluyor. ''Ben mi kızdırdım acaba ben mi yanlış yaptım?! diye…

ÖNER ALPAGO;''SOYKIRIM YAŞAR GİBİ KADIN KIYIMI YAŞIYORUZ''

Ama geldiğimiz nokta şu,bu gün biz Türkiye’de bütün kadınlar haklarımız açısından da hayatlarımız açısından da büyük bir tehdit altındayız. Bu gün bizim ülkemizde şu an şu dakikada en az 3 kadın öldürülüyor. Bu öldürülen kadınların siyasi partisi önemli değil,hangi şehirde yaşadığı önemli değil, başının açık ya da kapalı olması önemli değil,hangi mezhepten hangi etnisiteden olduğu önemli değil,diploması önemli değil. Onlar salt kadı oldukları için öldürülüyorlar. Benim erkek gücüm onu öldürmeye yeter düşüncesi son derece hakim. Kas gücüyle beden gücüyle ve kendini adam sanan onlar bu cinayetleri işleme hakkını kendilerinde görüyorlar. Şimdi tüm bu yaşananlar bir kıyım kadın kıyımı soykırım yaşar gibi kadın kıyımı yaşıyoruz.

BU KADINLAR BOŞANMAK İSTEDİĞİ İÇİN ÖLDÜRÜLDÜ

Yalnızca geçtiğimiz ekim ayında 18 kadın katledildi 19 kadının da ölümü şüpheli bulundu. Son zamanlarda hep balkondan bakarken camdan bakarken düşüp öldü deniyor ya ve intihar süsü verilen cinayetlerle beraber 37-38 ve 40 çıkan sayılar var. Bir de hiç haberimizin olmadığı sayılar var. Bu katledilen 18 kadının büyük grubu boşanmak istediği için öldürülüyor. Ve büyük çoğunluğu da evinde öldürülüyor’’dedi.

Panel İBB Genel Sekreter Yardımcısı Şengül Aslan Altan'ın konuşmalarıyla devam etti. Altan İBB olarak kadına şiddetle ilgili yeni birimlerin oluşturulduğunu ifade ederek aile içi şiddetin önlenmesi adına projeler üretildiğini söyledi. Kadın sığınma evleriyle ilgili bilgi aktaran Altan İBB ve Aile Politikalar Bakanlığı işbirliği içerisinde kadın sığınma evlerinin yapılacağını aynı zamanda İBB tarafından çok düşük kira karşılığında  şiddet gören kadınların barınmalarına  yönelik 1+1 ev verilerek kadınların korunmaya alınacağını belirtti. 

Panel sonrasında plaket vermek için sahneye çıkan Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel aile içi şiddete yönelik çalışma ve projeler yaptıklarını ifade ederek gerek kültür merkezleri,gerekse İBB iş birliği içerisinde gerçekleşecek tüm projelere destek verileceğini söyledi. 

Haber/ Hatice ODABAŞ

3-769.jpg

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.