• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C

''100. YILINDA MÜBADELE VE PENDİK'' BELGESELİ DUYGULANDIRDI

''100. YILINDA MÜBADELE VE PENDİK'' BELGESELİ DUYGULANDIRDI
Pendik'e gelen ilk mübadillerin zorlu yolculuklarının ele alındığı ''100. yılında mübadele ve Pendik belgeseli AKM'de yoğun bir katılım eşliğinde gerçekleştirildi.

Pendik Belediye Başkanlığı Kültür Müdürlüğü bünyesinde gerçekleşen belgesel program mübadillerin acılarını tekrar gün yüzüne çıkardı.Pendik'in tarihine damga vuran ''100. yılında Mübadele ve Pendik'' özel belgeseli ikinci kuşak mübadil torunlarının aktarımlarıyla izleyicilere sunuldu. 

1-2-003.JPG

Programa; Pendik Kaymakamı Dr. Hülya Kaya, Pendik Belediye Başkan Yardımcısı Hakan Öğütçü, Kültür Müdürü Mustafa Kemal Çalıkçı,Kent Konseyi Başkanı Süleyman Yılmaz, AK Parti önceki dönem Pendik ilçe Başkanı Rüstem Kabil STK mensupları ile çok sayıda mübadil torunları yer aldı. 

neval-2.JPG

 Dr. Neval Konuk Halaçoğlu tarafından titizlikle yapılan tarihi belgesel mübadillerin acı ve travmalarını gün yüzüne çıkardı. Pendik'in tarihi dokusunun değişimine neden olan göç belgeseli Pendik'te göç öncesinin ilk yerleşim hakkına sahip olan Ortodoks Rumlarının da aynı kaderi paylaşarak zorunlu  göçe tabi tutulmaları ortak acıların yaşanmasını ve köklerinden kopartılarak yeni topraklarda yaşama tutunmaları savaş ve politik sebeplerle her iki kültürün yüzyıllar sürecek geçmeyen acılara neden olduğu gözler önüne serildi.

prof.JPG

Programda kısa bir konuşma yapan Prof. Dr. Kemal Arı mübadilerin yaşadığı zorunlu göçlerin kalıcı travmaya neden olduğunu belirterek travmanın tek taraflı olmadığı her iki kültüre de ağı hasarlar verdiğini söyledi.

ana-1-005.JPG

Dr. Neval Halaçoğlu ise; ikinci kuşak mübadillerin anlatımlarıyla yola çıkarak hazırlanan belgeselin tarihi nitelikte olduğunu ifade ederek  tarihte Ortodoks Rumlarının tek yerleşim yeri olarak anılan Pendik'in  zorunlu göç nedeniyle müslümanlaşmasına neden olduğunu söyledi. Halaçoğlu savaş nedeniyle alınan kararların mübadillerin canlarına mal olduklarını ifade ederek Türkiye Cumhuriyeti'nin kendi vatandaşlarına kucak açmasını Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e borçlu olduklarını belirterek bu gerçeğin yüz yıllar sürse de asla değişmeyeceğini söyledi. 

goc.JPGgoc-3.JPGgoc-2.JPG


 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.