• BIST 8708.17
  • Altın 2242.45
  • Dolar 32.332
  • Euro 35.1585
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C

SOSYAL MEDYANIN KİRLİ GÜCÜ

ANALİZ/ ODABAŞ

Sosyal medya alanları tehlikeli içerikleri olduğu kadar, bilgiye ulaşma suçluların adli makamlara sevk edilebilmesine de aracılık eden  toplumsal düzenin sağlanmasında caydırıcı etkisi olan güçlü mecralardır.

Bunun yanı sıra öte yandan  öfkenin tetiklenmesine neden olan kin ve düşmanlığın tırmanmasına zemin hazırlayan başta kadın ve çocukların bedenleri  üzerinden  kirli manipülasyon aracı olarak ta kullanılmaktadır.

Türlü ahlaksızlıkların, yaşanmasına olanak tanıyan sosyal medya aynı zamanda kirli dil ve tahrik unsuru yüksek hakaretlerin  havada uçuştuğu her önüne gelenin içindeki zehirli dili kustuğu toplumun büyük kesimini  dejenere ettiği bir mecra  haline dönüştüğü için  bu günlerde getirilecek sınırlarla denetime tabi tutulacak...

Kısıtlamalarla denetleneceği var sayılan bu mecralarda en tehlikeli söylemleri gerçekleştirip halkı tahrik eden  ve şiddeti körükleyen  paylaşımlara imza atan binlerce paralı trollerle ilgili   ise herhangi bir denetim çalışması gündemde değil...

''Z'' kuşağı olarak bilinen yeni jenerasyonun en çok kullandığı alanlar arasında olan sanal medya, anlık durum paylaşımları ile de gazete ve diğer yayın kuruluşlarının önüne geçmiştir.

Sapıkların yakalanmasına öncülük eden bir medya kuruluşu haline gelen bu mecralar kötücül olduğu kadar, toplumu harekete geçirip ceazi uygulamaların hızla yapılabilmesinin önünü açmıştır.

Gençlerin kendi yarattıkları dünyada ifade özgürlüklerini en iyi dile getirme aracı olarak bilinen sosyal medya,salt gençlerin tahrik edici paylaşımları değil siyasilerin kin ve düşmanlık üzerine yapmış oldukları tehlikeli paylaşımlara da aracılık etmektedir.

Sadece Türkiye’de değil dünya genelinde de aynı tehlikeleri barındıran bu alanların toptan kapatılması veya kısıtlı hale getirilmesi öte yandan cezai bir mekanizmanın da etkisini kaybettirmesine neden olacağı açıktır.

Şiddet gören kadınların kurtarılmasında büyük pay sahibi olan sosyal mecralar bu gün sayıları bilinmeyen kadınların sesi olup onları ölümlerden de kurtarmıştır.

Alt kültür düzeyi düşük bireylerin tahrik unsuru yüksek söylemleriyle nefret tohumları eken sosyal medya, özgürlükleri hedef alabilecek ve bireysel hak işgallerini işleyebilecek kadar ileri gidip manipülasyon aracı haline gelmesi açık ve bireysel hak ihlallerini olduğu kadar, mahremiyeti de tarumar etmiştir. 

Bir yasal çerçeve getirilmeden önce, maaş  karşılığı çalışan ve halkın milli ve manevi duygularını kökten yok eden tahrik unsuru yüksek  dilleri  kirli klavye tetikçilerine de cezai işlem uygulanabilmesinin önü açılmalıdır.

Bir yasal düzenleme getirilecek ise önce, televizyon kanallarında her akşam  yayınlanan ve  zeka geriliği sergileyen iğrenç programlar başta olmak üzere halkı kin ve nefrete sürükleyen tüm programlar denetim altına alınıp gereken cezalar aynı ivedilikle uygulanmaıldır. 

Yasal düzenlemeye  yurttaştan değil, ilk önce siyasilerden başlanarak yapılmalıdır. TBMM'de tekme ve  yumruklu saldırıların meşru sayıldığı bir toplumda  sosyal medya araçlarına getirilen yasakların geçerliliği de caydırıcılığını yitirir. 

Öte yandan geleceği olmayan belirsizliklerle hayat kaygısı taşıyan milyonlarca genç ''Z'' kuşaklarının haklı  söylemleri tahrik unsuru sayılmamalıdır.

Bu günlerde özellikle hedef haline gelen gelecek güvenceleri olmayan dünyaya farklı ufuklardan bakan Üniversitelerden mezun olup kendi alanlarında iş bulmayan milyonlarca  ''Z'' kuşağı haklı söylemlerinden suçlu bulunmamalıdır.

Bu gençler eski nesillerin hayat tarzı hayat görüşü içinde olmayıp ele avuca sığmayan yeni dünya projektöründen hayata bakabilen 21 yüzyılın kuşaklarıdır. 

''Z'' kuşağına aptal diyerek onları görmezden gelmek, bu gençlerin  gelecek kaygılarına  kulak tıkamak ancak fosilleşmiş beyinlerin gerçeği algılamadaki güçlerinin yetersizliği olarak görülmelidir. 

Bu yazı toplam 3197 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.