• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C

Tarık Balyalı;”23 Haziran’da Halk Demokrasi ve Hukuksuzluğa Sahip Çıktı”

Tarık Balyalı;”23 Haziran’da Halk Demokrasi ve Hukuksuzluğa Sahip Çıktı”
Tarık Balyalı;”23 Haziran’da Halk Demokrasi ve Hukuksuzluğa Sahip Çıktı”

CHP İBB Sözcüsü ve aynı zamanda CHP Pendik Belediye Meclis Üyesi olan Tarık Balyalı seçim sonuçları üzerine önemli değerlendirmelerde bulundu.

Balyalı; 23 Haziran’da alınan seçim sonuçlarının 31 Mart sonrasındaki yaşananlara tepkinin  sonucu olduğunu belirterek; İstanbul seçmeninin  demokrasi ve hukuka sahip çıkarak İmamoğlu’nun elinden alınan mazbatanın 23 Haziran’da  tekrar seçmenin  iradesiyle geri  verildiğini söyledi.

CHP İBB Sözcüsü ve CHP Pendik Belediye Meclis Üyesi Tarık Balyalı; ‘’Bu saatten sonra bu ülkede siyaset yapmak isteyen herkes demokrasiye, hukuka bağlı kalmak ve hukuka uymak  zorundadır.Hukuku kendi istekleri doğrultusunda eğip, bükmeden bu ülkenin kurallarının demokrasinin teamüllerinin gereğini yapmalıdırlar ’dedi.

Özgür İstanbul Gazetesi; 23 Haziran seçim sonuçlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Tarık Balyalı; 23 Haziran seçim sonuçları aslında 31 Mart’ta yapılan haksızlığa halkın duyduğu tepkiyi gösteriyor. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum ve diğer sıkıntılarla ilgili diğer sonuçları 31 Mart’ta görmüştük. Ama 23 Haziran’da gördüğümüz aslında halkın Demokrasiye sahip çıkması bu ülkenin kanunlarına sahip çıkması daha doğrusu haksızlığa ve hukuksuzluğa sahip çıkmasıdır. Onun sonucunda da 23 Haziran tarihinde bambaşka bir sonuç ortaya çıktı. Bu saatten sonra bu ülkede siyaset yapmak isteyen herkes demokrasiye, hukuka bağlı kalmak ve hukuka uymak zorundadır. Hukuku kendi istekleri doğrultusunda eğip, bükmeden bu ülkenin kurallarının demokrasinin teamüllerinin gereğini yapmak zorunda…

23 Haziran’ı yaratan sonuç aslında 31 Mart sonrasındaki yaşananlardır. Mazbatanın iptalidir. Hukuksuz ve haksız yere mazbata iptal edilmemiş olsaydı 23 Haziranda ki sonuç yaşanmazdı zaten.

Bu kadar haksızlık ve hukuksuzluğa halkımız her zaman tepki verir.23 Haziranda da tepkisini verdi ve demokrasiye sahip çıktı.

Özgür İstanbul; Yenilenen seçimlerde halkın vicdanı yanı sıra CHP’nin Propagandalarının sizce etkisi ne kadar oldu?

Tarık Balyalı; Elbette ki propagandaların da etkisi oldu. Çünkü biz vatandaşlarımıza meseleyi doğru anlatabildik. Vatandaşa doğru anlatabildiğimiz için zaten başarıya ulaştık. Biz yaşananları vatandaşa doğru anlatamamış ve doğru izah edememiş ve bu halkta kabul görmemiş olsaydı böyle bir sonuç yaşanmazdı. Bazı soruların tek bir cevabı olmaz, birden fazla cevabı olur. Şimdi bir haksızlık hukuksuzluk var evet tabi ki, bunu herkes kabul ediyor. Ama bunu insanlara doğru bir şekilde anlatıp özellikle bu kadar güçlü bir iktidar karşısında dik duruş sergilenmemiş olsaydı bu sonuç alınamazdı. Cumhuriyet Halk Partisi de Belediye Başkan Adayımız da sonuca karşı bütün gücümüzle mücadele verdik. Her yerde bunu anlattık. Halkta bunu onayladı doğru olduğunu düşündü ve gereğini yaptı.

Özgür İstanbul Gazetesi; Pendik özelikle AK Parti’nin en güçlü olduğu ilçelerden biri ancak 23 Haziran seçimlerinde bütün bakanların ve bürokratların yoğun bir tempoda çalışma yapmasına rağmen Millet İttifakı adayı Ekrem İmamoğlu Pendik’te oylarını 6-7 puan bandında arttırarak çıktı. Bu sonuçla ilgili neler söylemek istersiniz?

Tarık Balyalı; Pendik’te Binali Yıldırım da yoğun bir çalışma yaptı. Ancak Pendik’te sonuçta İstanbul’un bir parçası… Her ne kadar AK Parti’nin geleneksel olarak güçlü olduğu yerler olarak görülse de Pendik’te yaşayan insanlar da bu haksızlığa ve hukuksuzluğa isyan ettiler. Ve sonucunda o çok klasik AK Parti’ye olan tercihlerini değiştirip Ekrem İmamoğlu’na ve Cumhuriyet Halk Partisi’ne oy verdiler. Bence burada en önemli unsur şu; CHP için önemli bir eşik aşıldı. Bu güne kadar uzak olduğu kitlelerle buluşma şansı yakaladı. Yani Kürt kökenli seçmenler ya da muhafazakar seçmenlerle ilk defa Cumhuriyet Halk Partisi bu kadar birlikte oldu. Yani bu güne kadar ben CHP’ ye hiçbir şekilde oy vermem diyen çok büyük kitle bu seçimde Cumhuriyet Halk Partisi’ne oy vermeyi tercih etti. Bu önemli bir eşiktir. İnsanların bir kere oy vermesi önemlidir.

Bu saatten sonra yapılması gereken CHP açısından geniş halk kitleleriyle hem muhafazakar, hem Kürt seçmenleriyle ilişkilerini daha sıcak tutup onlarla bir araya gelip onların sorunlarına çözüm bulmak ve onların sorununu anladığını ifade etmek ve insanlarla bir araya gelmektir.

Demek ki insanlarla bir araya gelinebiliyorsa onlara derdimizi daha doğru bir şekilde anlatabiliyorsak sonuç alabiliyormuşuz. Bence burada bizim açımızdan da önemli bir eşik aşıldı. Bu güne kadar bir araya gelmez denenler bir araya geldi. AKP açısından da önemli olan şu; Bu güne kadar oy aldığı geleneksel pek çok yapının artık dışında kaldı. Onlar AK Parti’ye oy vermemeyi tercih ettiler. Yani bu gün muhafazakarların onların destek aldığı Kürt kökenli seçmenlerin bu gün AK Parti’yi hiçbir şekilde tercih etmemesi ve hatta aleyhinde bu kadar ciddi çalışmalar yapması siyasetin geleceği açısından çok önemlidir.

Özgür İstanbul GazetesiİBB’de meclis dağılımında çoğunluk AK Parti’ye ait. Böyle bir tabloda verilecek önergelerle ilgili yeni yönetim herhangi bir sorun yaşar mı? Konuyla ilgili görüşleriniz nelerdir?

Tarık Balyalı; Mecliste AK Parti çoğunluğu olsa da İstanbul Büyükşehir Belediyesini Cumhuriyet Halk Partisi yönetiyor. Belediye Başkanı da Ekrem İmamoğlu’dur. Onların meclisteki çoğunluğuna saygılıyız ama Belediyeyi biz yönetiyoruz. Yapılacak hizmetleri ve yatırımları da biz programlayacağız. Biz AK Parti’nin İstanbul halkının yararına olacağına inandığı her projeye destek vereceğine eminiz. Zaten bu 5 yıllık iktidarımız boyunca da İstanbul’a ihanet olarak nitelendirilebilecek hiçbir raporun meclis gündemine getirmeyeceğiz.

Getireceğimiz bütün raporlar İstanbul halkının sorunlarını çözümüne yönelik olacak. Böyle olunca da AK Parti’nin karşı çıkacağı bir şey olacağını düşünmüyorum. Karşı çıkarlarsa da artık bu saatten sonra onların tercihidir. Hakla karşı karşıya gelmenin sonuçlarını 23 Haziran’da gördüler. Önümüzdeki süreçte de eğer İstanbul halkının yararına olacak projelere karşı çıkmaya kalkarlar ise İstanbul halkı onlara ikinci bir dersi vermeye daha hazırdır.

Özgür İstanbul Gazetesi;  Ekrem İmamoğlu İstanbul’da sizce nasıl bir Belediye Başkanı olacak?

Tarık Balyalı; Ekrem İmamoğlu bence bu güne kadar tarihin gördüğü en açık en şeffaf en demokratik belediye başkanı olacak. Bunun yanında da müthiş çalışkan bir belediye başkanı olacak. Ekrem İmamoğlu ve bizler İstanbul’un bütün sorunlarını gerçekten çok iyi biliyoruz. Bununla ilgili olarak da çözüm önerilerimiz var. Adım adım bunların hepsini hayata geçireceğiz. Ve İstanbul’un sorunlarını bu 5 yıllık zaman dilimi içerisinde çözüp halledeceğiz. Tabi kısa orta ve uzun vadede olacak. İlk önce 100 yıllık eylem planını hazırlıyoruz. Bu 100 günlük eylem planından sonra Başkanımız Ekrem İmamoğlu kısa, orta ve uzun vadede yapılacak planlarını açıklayacak. Bunlar parça parça eşleştiğinde İstanbul’un sorunlarına çözüm olacaktır.

Özgür İstanbul Gazetesi; Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin AK Parti İBB Adayı  Binali Yıldırım ile birlikte İBB’yi kazanmaları halinde Pendik’le ilgili önemli projeleri hayata geçireceklerini açıklamışlardı.

Bundan sonraki süreçte bu projeler sizin yönetiminizde ele alınıp uygulanacak mıdır? Konuyla ilgili neler söylemek istersiniz?

Tarık Balyalı; Pendik halkının yararına olduğunu düşündüğümüz her projede ortak çalışma yaparız ve destek te veririz. Biz bu öneri AK Parti’den geldi diye karşıt olmayız. Pendik halkının yararına olduğuna inandığımız her projeye İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak destek verir ve elimizden gelen çabayı da gösteririz.

Röportaj; Hatice ODABAŞ

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.