• BIST 8800.18
  • Altın 2238.004
  • Dolar 32.339
  • Euro 35.0904
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

KORANAVİRÜS YİNE EMEKÇİYİ VURDU

ANALİZ/ ODABAŞ

2019 yılının sonlarına doğru Çin’den yayılarak dünyayı kasıp kavuran Koranavirüs şimdilerde bizim ülkemizde de can almaya devam ediyor.

Salgının yayılması sonrasında tedbirler arttırılmasına rağmen vatandaşların elini kolunu sallayıp sokaklarda dolaşması virüsün daha fazla kişilere bulaşmasına neden oldu.

 İstanbul’un Anadolu Yakasında başta Pendik olmak üzere Kartal, Maltepe,Tuzla  ve daha bir çok ilçede yurttaşlar çarşı pazar alışverişine çıkarak virüsün başka insanlara bulaştırmasına sebebiyet verdiler.

 65 yaş üstü risk grubunun korunması için alınan tedbirler uygulanmaya başlanması başarılı sonuçlar vermiş olsa da, PTT ve bankaların açık olarak hizmet vermesi risk grubunun büyük bölümünü etkiledi.

Devlet yetkilileri Türkiye genelinde kısmi karantina uygulayarak yurttaşların evde kalması için yoğun çaba sarf etmiş olsa da, çalışmak zorunda kalan binlerce işçi sabahın erken saatlerinde yine yollara koyulup fabrikalarına gittiler. Güvencesiz çalışan işçi kesimi ise dükkanların kapanmasıyla işsiz kalarak aç açık ortada bırakıldı.

Olağanüstü dönemden geçen ülkemizde devlet tarafından alınan kararlar sermaye sahiplerine yaramış olsa da güvencesiz çalışan evine ekmek götüremeyen yurttaşlara derman olamadı. Sokaklarda başıboş dolaşan çoğu insanın gelecek kaygısı taşıdığı aşikar…

Koranavirüs önlemleri kapsamında alınan kararlar 81 milyon yurttaşın ne yazık ki beklentisini karşılamadı. Fabrikalarda çalışan emekçilerin can güvenliklerinin ne kadarının karşılandığını bilmiyoruz.

Fabrikalarda üretim alanında çalışan  milyonlarca insan işini kaybetmek bir yana önlem alınmadığı için yemekhanelerde  dip dibe yemek yiyerek kendi canlarını tehlikeye  atmakla kalmıyor aile ve çevreye de virüsü bulaştırma tehlikesi yayıyorlar...

Devletin işsiz kalan vatandaşlar için uygulamaya koyduğu elle tutulur bir güvence henüz yok... Yurttaşın böylesi olağanüstü durumlarda elektrik,su,telefon,doğalgaz faturalarının devlet tarafından ödenmesi gerekmektedir.

2 milyon yurttaşa getirilen 1000 liralık destek sadece kısmi vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olup Koranavirüs nedeniyle işini kaybeden binlerce yurttaşı kapsamamaktadır.

Koranavirüs salgınıyla mücadele kapsamında  Devlet  81 milyon vatandaşın yararlanacağı şekilde genelge çıkartıp yurttaşların ekonomik ve barınma ihtiyaçlarının tümünü karşılayacak nitelikte olup aldığı bu kararları  ivedilikle hayata geçirmek zorundadır. 

Koranavirüs elbette ki tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de son bulacak… Ancak virüs salgını bittiğinde  işsiz kalan milyonlarca  yurttaş birikmiş  borç batağından nasıl kalkacak? Devlet  işsiz kalan bu yurttaşlar için ne tür bir önlem alacak esas düşünülmesi gereken konu  budur…

 

Bu yazı toplam 3433 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.